Hlasovanie o Strom roka 2013 je odštartované

12.07.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica 11. júla (TASR) - Oddnes do konca septembra môžu záujemcovia poslať hlas jednému z dvanástich stromov - finalistov ankety Strom roka 2013 a podporiť tak jeho ošetrenie. Cieľom ankety, ktorej 11. ročník vyhlásila v apríli banskobystrická Nadácia Ekopolis, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Víťazný strom bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. TASR informovala Eva Ščepková z externej komunikácie nadácie.

Hlasovať za "svoj" strom môže každý prostredníctvom SMS správy - na číslo 7773, v tvare STROM medzera a číslo stromu od 1-12, hlasovacieho lístka, poštou alebo priamo na www.ekopolis.sk. V októbri bude anketa vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2013. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko (Medzinárodnej arboristickej spoločnosti) a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 333 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na druhom a treťom mieste, rovnako získajú sumu 333 eur, ktorá sa môže použiť na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

Novinkou tohto ročníka je ďalšie bezplatné ošetrenie najmenej desiatich stromov nominovaných do ankety Strom roka 2013. Profesionálni akreditovaní arboristi ISA Slovensko ošetria vybrané stromy vo vlastnej réžii, pričom výber stromov urobia na základe ich zdravotného stavu, prístupnosti a geografickej polohy.

Do májovej uzávierky bolo do ankety prihlásených 65 stromov z celého Slovenska. Ide o 16 druhov drevín, pričom tradične prevažovali lipy a duby, povedal programový manažér nadácie Milan Hronec. "Je obdivuhodné, ako sú v mysliach ľudí hlboko spojené niektoré historické udalosti s konkrétnymi stromami. Ako napríklad prechod nemeckého frontu, ktorého pamätníkom je topoľ biely vo Veľkých Bieliciach, alebo diskusie národovcov pod košatou lipou malolistou v Zemianskom Podhradí. Podčiarkuje to silný vzťah ľudí k stromom," dodal Hronec.

Z prihlásených stromov vybrala porota začiatkom júna dvanásť. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začalo dnes na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra. Fotografie a príbehy stromov - finalistov sú uverejnené na webovej stránke nadácie.

Hlavným partnerom ankety je Slovenská sporiteľňa. Patrónom ankety je už druhý rok spevák Peter Lipa.
 

Vyberte región